Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ονομάστηκε “Ο Μεγάλος πόλεμος”! Πολλοί νέοι άνθρωποι που πήγαν στον πόλεμο για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους σκοτώθηκαν. Η ζωή στα χαρακώματα ήταν φρικτή και ακόμα και οι στρατιώτες που επέζησαν από τον πόλεμο και επέστρεψαν στα σπίτια τους δεν ήταν ποτέ ίδιοι. Οι αναμνήσεις από τον πόλεμο τους βασάνιζαν και οι περισσότεροι δεν μπορούσαν να επιστρέψουν στην κανονική τους ζωή. Στην παρουσίαση που ακολουθεί θα βρείτε ένα ποίημα, ένα  γράμμα, ένα τραγούδι, την ιστορία της παπαρούνας (το λουλούδι αυτό είναι το σύμβολο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου), εικόνες από τη ζωή στα χαρακώματα, προπαγανδιστικές αφίσες και φυσικά κάποιες προτάσεις για δραστηριότητες.

Ορίστε και κάποιες προτάσεις για δραστηριότητες :

  • Γράψτε τη βιογραφία ενός ποιητή ή μιας σημαντικής προσωπικότητας της χώρας σας από την εποχή του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
  • Ζωγραφίστε λιβάδια με τουλίπες/τον πόλεμο/τη ζωή στα χαρακώματα.
  • Βρείτε γράμματα στρατιωτών από τη χώρα σας.
  • Δημιουργήστε αντιπολεμικές αφίσες.
  • Διατυπώστε και απαντήστε ερωτήσεις σχετικά με το γράμμα του Richard Frederick Hull.
  • Ανεβάστε ένα αντιπολεμικό τραγούδι.
  • Βρείτε πληροφορίες σχετικά με το πως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος επηρρέασε και ενέπνευσε τον J.R.R. Tolkien, το συγγραφέα του “The Lord of the Rings”.

Μπορείτε επίσης να βρείτε πολλές πληροφορίες για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στην παρακάτω διεύθυνση :

https://www.europeana.eu/en

“Europeana is an initiative of the European Union, financed by the European Union’s Connecting Europe Facility and European Union Member States… Europeana works with thousands of European archives, libraries and museums to share cultural heritage for enjoyment, education and research.”    (source: europeana.eu.)

Δραστηριότητα 1 :

Παπαρούνα (χειροτεχνία) Με αφορμή την ιστορία της παπαρούνας τα παιδιά της Α’ και Β’ τάξης έφτιαξαν μια τρισδιάστατη παπαρούνα. Χρωμάτισαν, έκοψαν και κόλλησαν! Όλα αυτά συνδυαστήκαν σε ένα μεγάλο κολλάζ καρδιάς προς τιμήν όλων αυτών που χάθηκαν την περίοδο του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δημιουργός: Παπαδοπούλου Χριστίνα – Εκπαιδευτικός Εικαστικών

Δραστηριότητα 2 :

Κάρτα με το σλόγκαν «Lest we forget» Τα παιδιά της Γ’ και Δ’ τάξης σχεδίασαν μια κάρτα αφιερωμένη στα θύματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Με σλόγκαν το «lest we forget» και κεντρικό θέμα την παπαρούνα ως σύμβολο ειρήνης και μνήμης. Δημιουργός: Παπαδοπούλου Χριστίνα – Εκπαιδευτικός Εικαστικών

Δραστηριότητα 3 :

Η ιστορία της παπαρούνας ενέπνευσε τα μεγαλύτερα παιδιά της Ε’ και ΣΤ’ να ζωγραφίσουν αντιπολεμικές εικόνες με συμβολισμούς Ειρήνης. Έδωσαν ιδιαίτερη έμφαση στην έννοια της αντίθεσης. Από την μια το ασπρόμαυρο τοπίο ως έρημη και καμένη γη από την καταστροφή του πολέμου και από την άλλη μικρές πινελιές με μοναδικό χρώμα το βαθύ κόκκινο της παπαρούνας. Δημιουργός: Παπαδοπούλου Χριστίνα – Εκπαιδευτικός Εικαστικών

Δραστηριότητα 4 :

Το παρακάτω βίντεο είναι δημιουργία μιας μαθήτριας της Ε΄ τάξης, της Σοφίας Φ., η οποία άντλησε έμπνευση από όλα όσα έμαθε από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υπέροχη δουλειά!!!

Δραστηριότητα 5 :

Η κα. Καραγκούνη Βασιλική και ο μαθητής της, ο Δημήτρης, αποφάσισαν να βρουν πληροφορίες για τον J.R.R. Tolkien και το πως αυτός είχε επηρεαστεί από τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Σαν αποτέλεσμα δημιούργησαν μαζί το παρακάτω Thinglink.

Και φυσικά, η επικοινωνιακή πλευρά του Δημήτρη επιβάλλει και ένα padlet, καθώς θέλει πάντα  να συνομιλεί και μαθαίνει τι έχουν να πουν όλα τα παιδιά!

Δραστηριότητα 6 :

Η κα. Παπαδοπούλου Σοφία, δασκάλα του τμήματος ένταξης, δημιούργησε μία παρουσίαση για να βοηθήσει τους μαθητές της να κατανοήσουν τη χρονική σειρά των πιο σημαντικών ιστορικών γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των πρώτων 100 χρόνων μετά την ελληνική επανάσταση.

Και ένα εκτυπώσιμο σταυρόλεξο στα ελληνικά και στα αγγλικά για να διαπιστώσετε τι θυμάστε…


Crossword Puzzle Maker


Crossword Puzzle Maker