Δραστηριότητα 1 : Ο παρακάτω πίνακας ονομάζεται “Προσφυγοπούλα” και είναι έργο της Θ. Φλωρά Καραβία, μιας ελληνίδας ζωγράφου. Μπορείτε να διαβάσετε τη βιογραφία της, να δείτε κάποια από τα έργα της και να παρακολουθήσετε ένα βίντεο σχετικά με την καλλιτεχνική δημιουργία κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

https://www.thinglink.com/scene/1410693641579528194

Δραστηριότητα 2 : Τώρα μπορείτε να απαντήσετε στις ερωτήσεις του κουίζ για να διαπιστώσετε πόσο καλά θυμάστε τις λεπτομέρεις του πίνακα. Καλή επιτυχία!!!

Δραστηριότητα 3 : Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω παρουσίαση για να γράψετε την ιστορία του πίνακα με τους μαθητές σας. Απαντήστε στις ερωτήσεις, γίνεται η φωνή των προσφυγόπουλων του πίνακα και γράψτε την ιστορία τους! Μπορείτε να μοιραστείτε τη δουλειά σας στο Padlet που ακολουθεί.

Become their voice, Tell their story…

Έγινε με το Padlet

Με αφορμή τον παραπάνω πίνακα, η κα. Καραγκούνη Βάσω και η μαθήτρια της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας Αλεξάνδρα Κ. ανακάλυψαν και άλλους πίνακες σχετικά με τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, ασχολήθηκαν με τον πίνακα “La Guerre”, του Marcel Gromaire. Δείτε την παρουσίαση που ακολουθεί και τι έχει να μας πει η Αλεξάνδρα για τον πίνακα αυτό.

Μελετώντας έναν πίνακα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου

Αντλώντας έμπνευση από τους πίνακες για τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι μαθητές των τμημάτων Ε1΄, ΣΤ1΄ και ΣΤ2΄ του σχολείου μας δημιούργησαν πολύ ενδιαφέροντα πορτραίτα με τη βοήθεια της δασκάλας των Εικαστικών κας. Παπαδοπούλου Χριστίνας.

Η κα. Παπαδοπούλου Σοφία και ο μαθητής της ο Θανάσης ετοίμασαν το παρακάτω πολύ ενδιαφέρον υλικό με θέμα “Η Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου”. Παρατηρήστε τις αφίσες για να πληροφορηθείτε για σημαντικά ιστορικά γεγονότα και διαβάστε το κόμικ που ακολουθεί για να μάθετε περισσότερα για τη Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και για τους Γάλλους ζωγράφους που έζησαν στην πόλη μας εκείνη την περίοδο.

 

 

 

 

 

 

 

https://share.pixton.com/qozeavf

Δραστηριότητα 4 : Παιχνίδια

  1. Παιχνίδια μνήμης

2. Ζευγάρια που ταιριάζουν

3. Λαβύρινθος

Δραστηριότητα 5 : Εικονικές επισκέψεις σε μουσεία

1. War Museum Αθήνα

2. Latvian National Museum of Art Ρίγα

3. Musée de l’Armée Invalides Παρίσι

4. Spanish Civil War Museum Βαρκελώνη

5. Cyprus Museum Λευκωσία