Αξιότιμοι γονείς-κηδεμόνες
Σας κοινοποιούμε τον Κανονισμό Λειτουργίας του σχολικού μας συγκροτήματος για το σχολικό έτος 2018-2019, ο οποίος έχει συνταχθεί από τους Συλλόγους Διδασκόντων των δύο σχολείων, 5ου και 8ου Δημοτικών σχολείων, λαμβάνοντας υπόψη την κείμενη νομοθεσία, τις αλλαγές που έχουν επέλθει στη δομή και λειτουργία του σχολείου με τη δημιουργία του Ενιαίου Τύπου Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου, τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα, αξιοποιώντας ταυτόχρονα την εμπειρία της εφαρμογής του Κανονισμού Λειτουργίας των προηγούμενων ετών.
Ο αμοιβαίος σεβασμός και η τήρηση των κανόνων λειτουργίας του σχολείου θεωρούμε ότι θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην καλύτερη μεταξύ μας συνεργασία, αλλά κυρίως στην επίτευξη των δύο πρωταρχικών κοινών στόχων μας:
την ασφάλεια των παιδιών και τη βέλτιστη ποιότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ
Σχολικό έτος 2018-20179
 ΠΡΟΣΕΛΕΥΣΗ & ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ
Η πρωινή προσέλευση των μαθητών/τριών θα γίνεται από την οδό Επαμεινώνδα, η οποία οδηγεί απευθείας στην κάτω πλευρά της αυλής που είναι και ο χώρος πρωινής συγκέντρωσης των μαθητών/τριών, αλλά και από την οδό 17ης Νοεμβρίου. Τα παιδιά παραμένουν στο χώρο συγκέντρωσης της αυλής με τις τσάντες τους έως ότου οδηγηθούν στις τάξεις τους από τους/τις υπεύθυνους /ες εκπαιδευτικούς μετά την πρωινή προσευχή.
Η πρωινή προσέλευση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από τις 8:00 έως τις 8:15. Τα παιδιά υποδέχονται και παραλαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί υπηρεσίας. Οι γονείς-κηδεμόνες δεν εισέρχονται στον προαύλιο χώρο του σχολείου (εκτός εάν έχουν προγραμματισμένο ραντεβού).
Όλες οι είσοδος του σχολείου που γίνεται η προσέλευση-αποχώρηση των μαθητών και των μαθητριών, θα παραμένουν κλειστές έως τη λήξη λειτουργίας του διδακτικού ωραρίου του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου.
Παρακαλείσθε να φροντίζετε για την προσέλευση των μαθητών-τριών εντός του προβλεπόμενου χρόνου, καθώς η είσοδος ανοίγει στις 8:00 ακριβώς και κλειδώνει με τη λήξη της πρωινής προσευχής, όπως επίσης και για την έγκαιρη αποχώρησή τους.
Κατά τη μεσημεριανή αποχώρηση του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος, οι γονείς-κηδεμόνες των παιδιών που φοιτούν στην Α΄ τάξη του σχολείου παραλαμβάνουν τα παιδιά από τους/τις υπεύθυνους/ες εκπαιδευτικούς των τμημάτων από την κεντρική είσοδο του σχολείου (17ης Νοεμβρίου) στις 13:15΄ ακριβώς.
Για τα παιδιά των τάξεων Β΄ και Γ΄, του σχολείου η μεσημεριανή αποχώρηση του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος (13:15) γίνεται από την είσοδο της οδού Επαμεινώνδα (δίπλα στο γυμναστήριο)
Για τα παιδιά των τάξεων Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄, του σχολείου η μεσημεριανή αποχώρηση του πρωινού υποχρεωτικού προγράμματος (13:15) γίνεται από την είσοδο της οδού Βεργίνας (στην πλευρά του 20ου Δημ. Σχ. Ευόσμου)

Σας ενημερώνουμε ότι – προκειμένου να διευκολύνονται οι εργαζόμενοι γονείς – λειτουργεί προαιρετική Πρόωρη Υποδοχή (ώρα προσέλευσης: 7:00 – 7:15), στην οποία μπορούν να εγγραφούν με αίτηση των γονέων παιδιά που φοιτούν στο Ολοήμερο και εργάζονται και οι δύο γονείς.
Για την αποτελεσματικότερη προστασία των μαθητών/τριών και την ομαλή λειτουργία της εκπαιδευτικής διαδικασίας οι εξωτερικές πόρτες του σχολείου θα κλειδώνουν αμέσως μετά την πρωινή προσευχή και θα παραμένουν κλειστές έως τη λήξη λειτουργίας του διδακτικού ωραρίου του πρωινού και του ολοήμερου προγράμματος του σχολείου.
Σε περίπτωση που μαθητής/τρια παραστεί ανάγκη να καθυστερήσει για ιατρικές εξετάσεις ή άλλο σοβαρό λόγο, παρακαλούμε για την έγκαιρη ενημέρωση του σχολείου. Η προσέλευση του μαθητή ή της μαθήτριας γίνεται σε αυτή την περίπτωση από την είσοδο της οδού Επαμεινώνδα. Επίσης, σε περίπτωση καθυστέρησης η προσέλευση καλό είναι να γίνεται κατά τη διάρκεια του 1ου διαλείμματος, για να μην διαταράσσεται το κλίμα της τάξης και η διεξαγωγή του μαθήματος.
Σε περίπτωση απεργιακών κινητοποιήσεων παρακαλούνται όλοι οι γονείς να προσέρχονται μαζί με τα παιδιά τους στο σχολείο και να μην αποχωρούν εάν δεν βεβαιωθούν ότι θα πραγματοποιηθούν τα μαθήματα ή να ενημερώνονται τηλεφωνικά (από τις 7:30 έως τις 8:00 την ημέρα της απεργίας).

ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΩΙΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ & ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΡΟΩΡΗ ΥΠΟΔΟΧΗ
7:00 – 8:00 60΄ Η προσέλευση των μαθητών/τριών πραγματοποιείται από τις 7:00 έως τις 7:15

ΩΡΑΡΙΟ ΠΡΩΙΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ & ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΠΡΩΙΝΟ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
8:00 – 8:15 10΄ Υποδοχή μαθητών/τριών (στην αυλόπορτα που οδηγεί απευθείας στον χώρο συγκέντρωσης της αυλής)
8:15 – 9:40 90΄ Α΄ διδακτική περίοδος => 1η & 2η διδακτικές ώρες
9:40 – 10:00 20΄ Α΄ διάλειμμα
10:00 – 11:30 90΄ Β΄ διδακτική περίοδος > 3η & 4η διδακτικές ώρες
11:30 – 11:45 15΄ Β΄ διάλειμμα
11:45 – 12:25 40΄ 5η διδακτική ώρα
12:25 – 12:35 10΄ Γ΄ διάλειμμα
12:35 – 13:15 40΄ 6η διδακτική ώρα
ΛΗΞΗ ΠΡΩΙΝΟΥ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
ΩΡΕΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑ
13:15 – 13:20 5’ Μετάβαση των μαθητών/τριών στις αίθουσες σίτισης
13:20 – 14:00 40΄ 1η ώρα ολοήμερου προγράμματος =>ΣΙΤΙΣΗ
14:00 – 14:15 15΄ Διάλειμμα
14:15 – 15:00 45΄ 2η διδακτική ώρα ολοημέρου — 1η ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ (στις 15:00)
15:00 – 15:15 15΄ Διάλειμμα
15:15 -16:00 45΄ 3η διδακτική ώρα ολοημέρου
ΛΗΞΗ ΟΛΟΗΜΕΡΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

 Φοίτηση – Απουσίες μαθητών/τριών
Είναι σημαντικό οι γονείς-κηδεμόνες να ενημερώνουν τηλεφωνικά το σχολείο για την απουσία των παιδιών έγκαιρα (πριν την ώρα της πρωινής προσευχής).
Σε περίπτωση πολυήμερης απουσίας απαιτείται Ιατρική γνωμάτευση ή άλλο έγγραφο που να δικαιολογεί την απουσία του παιδιού.
Κανείς μαθητής και καμία μαθήτρια δεν μπορεί να αποχωρήσει χωρίς τη συνοδεία γονέα ή κηδεμόνα κατά τη διάρκεια του προγράμματος του σχολείου. Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια ασθενήσει, ειδοποιούνται τηλεφωνικά οι γονείς, οι οποίοι πρέπει να φροντίσουν να παραλάβουν το συντομότερο δυνατό το παιδί τους για την προστασία της υγείας του, αλλά και της υγείας των άλλων παιδιών.
Υπενθυμίζεται ότι σε κάθε περίπτωση – είτε με τη λήξη των μαθημάτων είτε σε έκτακτη αποχώρηση μαθητών/τριών – συστήνεται τα παιδιά να παραλαμβάνουν μόνο ενήλικες συνοδοί.

 ΟΛΟΗΜΕΡΟ: Αποχώρηση – Απουσίες
• Για την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος και την προστασία των μαθητών/τριών των ολοήμερων τμημάτων, παρακαλούνται οι γονείς-κηδεμόνες να είναι συνεπείς στη δηλωθείσα ώρα αποχώρησης των παιδιών. Για την διαδικασία αποχώρησης ισχύουν όσα προαναφέρθηκαν.
• Σε περίπτωση που μαθητής ή μαθήτρια έχει παρακολουθήσει κανονικά το πρωινό πρόγραμμα και απουσιάσει για οποιονδήποτε λόγο από το ολοήμερο, θα πρέπει να ενημερώνονται από το γονέα-κηδεμόνα η διευθύντρια του σχολείου, καθώς και οι υπεύθυνοι/ες εκπαιδευτικοί του ολοημέρου.

 Ενημέρωση γονέων – Συνεργασία γονέων-εκπαιδευτικών
Οι γονείς-κηδεμόνες οφείλουν:
(α) να προσέρχονται στο Σχολείο στις παρακάτω περιπτώσεις:
• μία φορά το μήνα για να ενημερώνονται για την πρόοδο των παιδιών τους από τους εκπαιδευτικούς του σχολείου τις μέρες και ώρες που θα ορίσουν οι εκπαιδευτικοί
• στο τέλος κάθε τριμήνου για τον απολογισμό του τριμήνου και την επίδοση βαθμολογίας
• όσες φορές κληθούν εκτάκτως από τη Δ/νση ή τους/τις εκπαιδευτικούς του σχολείου
• στις πολιτιστικές εκδηλώσεις του σχολείου
• στις συγκεντρώσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων
• στο τέλος κάθε διδακτικού έτους για τους τίτλους προόδου-σπουδών

(β) να διαβάζουν προσεκτικά όλες τις ανακοινώσεις που μεταφέρουν οι μαθητές/τριες, οι οποίες αποστέλλονται και με ηλεκτρονικό τρόπο στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους και αναρτώνται στην Ιστοσελίδα του σχολείου έτσι ώστε να είναι ενήμεροι/ες για τα κύρια ζητήματα λειτουργίας του σχολείου

(γ) να ενημερώνουν το διδακτικό προσωπικό του σχολείου:
• για οποιαδήποτε αλλαγή στα στοιχεία επικοινωνίας (Ταχυδρομική διεύθυνση, τηλέφωνα κλπ)
• για όσα ζητήματα αφορούν τα παιδιά και μπορούν να επηρεάσουν την ομαλή πορεία τους στο σχολείο, την ψυχοσωματική τους υγεία, την ασφάλεια και τη συμπεριφορά τους (προβλήματα υγείας, οικογενειακά προβλήματα κλπ). Επίσης, σε περίπτωση που οι γονείς είναι διαζευγμένοι ή βρίσκονται σε διάσταση, το σχολείο πρέπει να είναι ενήμερο για το ποιος γονέας έχει την επιμέλεια του παιδιού.
Τονίζεται πως όλες οι πληροφορίες που έχει το σχολείο στη διάθεσή του για τους μαθητές, τις μαθήτριες και τις οικογένειές τους είναι απόλυτα εμπιστευτικές και σε καμία περίπτωση δεν κοινοποιούνται σε τρίτους.
Επίσης, παρακαλούμε για όποιο ζήτημα προκύπτει ή για ό,τι σας προβληματίζει να απευθύνεστε πρωτίστως στους διδάσκοντες και τις διδάσκουσες, οι οποίοι/ες έχουν καλύτερη γνώση και εποπτεία όλων των ζητημάτων που αφορούν την παρουσία των παιδιών κατά τις ώρες λειτουργίας του σχολείου και είναι οι πλέον αρμόδιοι/ες για να δώσουν διευκρινίσεις ή/και λύσεις.
Εάν παραστεί ανάγκη προσωπικής επικοινωνίας με την Διευθύντρια σχολείου μπορείτε να την επισκεφθείτε μετά από προγραμματισμένο τηλεφωνικό ραντεβού.

Επισημαίνεται ότι κανένας ενήλικας δεν έχει δικαίωμα να επιπλήττει ή να νουθετεί άλλο παιδί εκτός της οικογένειάς του στο χώρο του σχολείου ή κατά την προσέλευση και αποχώρηση των μαθητών/τριών. Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει ενημερώστε άμεσα τους εκπαιδευτικούς ή τη Δ/νση του σχολείου, οι οποίοι/ες και θα το διευθετήσουν.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ & ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ

8ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΕΥΟΣΜΟΥ
Τηλέφωνο: 2310 709 326
FAX: 2310 700 039
E-mail: mail@8dim-evosm.thess.sch.gr
Ιστοσελίδα: http://8dim-evosm.thess.sch.gr

Με εκτίμηση
Η Διευθύντρια του 8ου Δ.Σ. Ευόσμου
Κατερίνα Ραπασάνη

&
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Δημοτικού Σχολείου Ευόσμου